A DNS és számítógépes adataink

Napjainkban a számítógépes felhasználók óriási mennyiségű adatot halmoznak fel. Képeket, videókat tárolunk otthon és online szervereken. Korábban az otthoni számítógépünkön talán elég volt egy 40 gigabájtos háttértár, manapság már egy 500 gigabájtos is kevés lehet.  Hogyan lehetne minél több információt minél kisebb helyen tárolni? A DNS (dezoxiribonukleinsav) lehet a megoldás.

Az élő sejtekben megtalálható DNS megszámlálhatatlanul sok biológiai információt rejt. Nemrégiben egy molekulárisbiológia- és számítástechnika-professzor ezt mondta: „1 gramm DNS, mely száraz állapotban körülbelül egy köbcentiméternyi helyet foglalna el, hozzávetőlegesen 1 billió CD lemeznyi információt képes tárolni.” Mit jelent ez? Nos, a DNS annyi információt hordoz, hogy egyetlen teáskanálnyi DNS genetikai információjából körülbelül 350-szer annyi embert lehetne létrehozni, mint amennyi jelenleg él a földön!

A DNS lehet a megoldás az adataink tárolására
A DNS lehet a megoldás az adataink tárolására

Más szavakkal a ma élő 7 milliárd ember DNS-e alig képezne egy vékony réteget a teáskanálon.

A kutatók egy szintetikus DNS-en dolgoznak, nem kis eredménnyel. Úgy tároltak el kódolt szöveget, képeket és audiofájlokat egy szintetikus DNS-ben, ahogy egy adattároló-rendszerben tennék. Majd később dekódolni tudták a tárolt információt, méghozzá 100 százalékos pontossággal. A kutatók bíznak benne, hogy ezt az eljárást alkalmazni tudják majd a számítástechnikában is. Ilyenformán 1 gramm mesterségesen előállított DNS-ben 3 000 000 CD-n lévő információt tudnak majd tárolni, több száz vagy akár több ezer évre is. Ez a rendszer képes lenne a világ összes információját archiválni.

 • Fizetnek ha lomtalaníthatnak

  Érdemes lomtalanításkor utánajárni, mivel már Magyarországon is léteznek “kincsvadászok”, akik nem pézt kérnek, hogy lomtalanítsanak, hanem pénzt fizetnek hogy lomtalaníthassanak.

 • civet coffee Macska ürülékből készül a kávé

  Érdekes módon készül a világ legdrágábbnak tartott kávéja, a Kopi Luwak. A civet macska által megemésztett kávé végtermékét használja alapanyagul.

 • 5 legjobb étel a rák ellen

  ABrokkoli: az egyik legjobb növényünk a rák elleni harcban. A brokkoli tele van sulfroraphane-nal, amely serkenti azoknak az enzimeknek a termelését, amelyek gátolják a tumorok növekedését,

 • Csordás Tibor A Sztárportréban Csordás Tibor!

  A lelkemnek nem lenne jó, ha valami olyat csinálnék, ami neki fájna. „Én tényleg sokáig válogattam, és azért vettem el […]