Artemisinin

Artemisinin vegyületAz artemisinin egy új daganatellenes szer, melynek hatása a kutatási eredmények szerint egyszerre háromféleképpen érvényesül a daganattal szemben: csökkenti a rákos sejtek osztódási képességét, aktiválja a rákos sejtekben az apoptózist, vagyis a programozott sejthalált és hat az angiogenezisen (véredényképzés) keresztül is, vagyis gátolja a daganatos sejtek beereződését, érnövekedését, ezáltal megvonva tőlük a tápanyagot. .

Az artemisinin hatóanyagot Kínában fedezték fel 1970-ben. Egy malária elleni kutatási kampány során, egy régi kínai gyógynövényrecept alapján izolálták.

Egynyári ürömAz egynyári ürömből (Artemisia annua) kivont maláriaellenes hatóanyagot eleinte katonai titokként őrizték, majd miután világszerte ismertté vált, a kutatók felvetették azt a kérdést, hogy a hatásmechanizmusa lehetővé tenné-e a rákgyógyításban való felhasználását. Mára már sok kutatási eredmény született, melyek megerősítik ezt a felvetést.

Számos sejtvonalon történt vizsgálat találta kifejezetten daganatellenesnek az artemisin hatását.Külön kiemelhető a tüdőrák, emlőrák és a myeloid leukémia. Az artemisinin különleges szerkezete és a ráksejtek magasabb vastartalma olyan reakciót eredményez, ami szelektíven pusztítja a ráksejteket. Rákgyógyítási célból kifejlesztés alatt állnak szintetikus változatai is. Az artemisin növényi kivonat, mint speciális, gyógyászati célra szánt tápszer, kapszulaként kapható.

 Link: ossejt-terapia