Edzés helyett fát hasogatnak a rászorulóknak

FavágásSzombathelyen két edzőterem tagjai lelkesedésből felaprítják a tűzifát azoknak, akik maguk már nem képesek rá. Ez a funkcionális edzés, nem az elülső támaszmérleg, meg a mászókán bohóckodás!

Decemberben minden kétfősnél nagyobb közösségben elkezdenek az emberek kényszert érezni arra, hogy közösen mikulásozzanak, karácsonyozzak, hát persze, hogy az edzőtermek sem maradhatnk ki ebből. A legtöbb helyen az ünneplés kimerül egy közös kocsmázásban, vagy valami elképesztően leleményes jelmezes edzésben.

Iron samson GymA szombathelyi Iron Samson Gymben a mikulássapkában hasazás helyett viszont inkább kitaláltak hasznosabb dolgokat. Először elkezdtek használt játékokat, ajándékokat gyűjteni a rászoruló gyerekeknek. Aztán amikor Dancs István oktató elment beszélgetni az evangelikus szeretetszolgálat helyi lelkészével, hogy megtudja, kiknek jönnének jól az összegyűjtött ajándékok, kiderült, hogy van valami, amire nagyobb szükség lenne, és amihez még az edzettségük is jól jön: össze kellene vágni azokat a kivágott fákat, amiket a helyi családsegítő akar kiosztani tüzelőnek a rászoruló, sokszor idős embereknek.

Dancsnak egyből eszébe jutott, hogy már gyerekkorában is azt mondogatta a nagyapja, hogy a rönkvágás, a fahasogatás az egyik legnehezebb munka, nem beszélve arról, mennyire őrületesen divatos is, hiszen mi lehetne funkcionálisabb edzés a favágásnál? Hát, mondjuk például a fölaprított fát becipelni, a nagy rönköket ide-oda pakolászni.

Úgyhogy most a terem tagjai – meg a Galaxy Fitness Clubból hozzájuk csatlakozók – hétvégente 2-3-4 fős brigádokban eljárnak edzeni a családsegítő udvarára. A fahasogatásért nem kérnek semmit – rendes ember gainzben kapja a fizetését! -, mindenki boldog. Dancs szerint már vagy húsz önkéntesük van, úgyhogy miden hétvégén tudnak menni, a jelentkezők között vannak diákok, irodisták, ügyvezetők meg fegyveres munkában dolgozók is, és akár a fűtési szezon végéig hajlandóak járni, ha lesz elég fa.

Úgyhogy ha a mi kedves olvasóink között akad arrafelé olyan, aki a lassú negatív szakasz helyett inkább fahasogatással stimulálná a széles hátizmot meg a vállövet, és nem riad vissza attól, hogy a gyakorlatnak nincs vége, ha megvolt az 5*5 ismétlés, csatlakozzon, mert ez valami eszetlenül vagány dolog szerintünk.

Ne feledjétek: Rocky is fát vágott a steriodos Ivan Drago elleni felkészülés alatt! Heló, mi?

Forrás: endorfinmagazin