Égi Kávéház

Égi KávéházAkarsz-e játszani

2006-ban fogalmazódott meg Árva Gáborban és Mester Balázsban a gondolat: egy Pilinszky-kötet nem csak arra jó, hogy magukat értelmiséginek álcázva a mögül nézzék a csajokat, hanem konkrétan el is lehet olvasni. Ha pedig el lehet olvasni, akkor meg is lehet zenésíteni. A magyar szépirodalom nagyjai így váltak “szövegírókká”, a fiatalemberek pedig két és fél év alatt, autodidakta módon tanulva meg a zeneszerzés, hangszerelés csínját-bínját, elkészítették első lemezüket. Az Égi Kávéház sikerei után újabb tíz dalt rögzítettek, 2011-ben pedig elkészült az azonos címet viselő zenés darab. 2014-ben jelent meg a második, Akarsz-e játszani címet viselő lemez, amelyet különböző zenemegosztó oldalakról is le lehet tölteni, több dal pedig a youtube-ra is felkerült. A fiatalokhoz időközben csatlakozott Szűcs József, így együtt dolgoznak tovább a verseken, dalokon.

2015 tavaszától egy kibővített, 1,5-2 órás zenei produkcióval szeretnék minél több helyen bemutatni az Égi kávéházat, és bebizonyítani, hogy az irodalmi ikonokat nem kell és nem is lehet a könyvtár csendjébe zárni.

Mester Balázsnak az Égi Kávéház igazi misszió.

– Meggyőződésem, hogy ezek a zenék segítenek a versek felé fordulni mindenkinek, utat találnak oda is, ahova egyébként nem jutnának el. Hála az Istennek, hogy most ezt koncertek formájában minél több helyre el fogjuk juttatni. 2007-ben kezdtük el Gabóval a felvételeket és az alapoktól kellett megtanulni mindent a felvételek készítéséről és ezt a tanulást folytatjuk a mai napig. Tavalyelőtt csatlakozott hozzánk Szűcs Józsi, akinek a hangja végre kiemelte a demo státuszból a dalokat – vallja a 32 éves zenész, akinek kedvenc verse Ady Endre Imádság háború után című költeménye. Mint mondja, nagyon erős képek vannak benne, amelyek mögé ő dübörgő, apokaliptikus dolgot képzel el.

Forrás és további részletek:
http://magyarzene.eu/akarsz-e-jatszani/

 • Varga Feri - Molnár Szabolcs Varga Feri a Sztárportréban

  A kritika az olyan mint a kontroll láda, vagy a monitor, tehát visszajelzés, és az nagyon fontos.

 • Mediátor képzés A jövő szakmája a Mediátor

  Ha egyszerűen szeretnénk lefordítani a mediátor kifejezést, azt mondhatnánk közvetítő.

 • Maksa Zoltán Mi lett a Maksa Híradóval?

  Maksa Zoltán, a népszerű humorista a híreiben az „iszonyatos bulvárnyomort” állítja pellengérre.

 • MCDSZ kongresszus Új stratégiát fogadott el az MCDSz Kongresszusa

  A szakszervezet szolidaritáson, szakértelmen és függetlenségen alapuló érdekvédelem megvalósítását tűzte ki célul. Az MCDSz aktív tagjai és tisztségviselői nem a „Mit ad a szakszervezet”, hanem „Mit tudunk közösen elérni” kérdésre adják meg közösen a választ.