Macska ürülékből készül a kávé

civet coffeeÉrdekes módon készül a világ legdrágábbnak tartott kávéja, a Kopi Luwak. Ez az egyedi, különleges kávé a szumátrai pálmasodró macska, vagy más néven civet macska által megemésztett kávé végtermékét használja alapanyagul.

Magyarul: A macska megeszi a termést, a kávénak viszont a magját nem tudja megemészteni, így az távozik az ürülékkel. Az ürülékből később vállalkozó szellemű őslakosok kiválogatják a megfelelő szemeket.

Kilóra levetítve körülbelül 600 dolcsit kell letenni ezért a kávéért. Íze állítólag krémes, egyesek szerint csokis, mások szerint vaníliás állagú.

Csupán néhány száz kiló készül belőle évente, nyilván ez is hozzájárul a magas árhoz. Azt viszont meg kell jegyezni, hogy a forgalomban lévő összes Kopi Luwak körülbelül fele hamis. Tehát nem minden arany, ami fénylik.

Részletek kávékról: kavekulonlegessegek.blogspot

 • Lego

  A LEGO története a harmincas években kezdődött. 1947 -óta készülnek a ma is ismert műanyag játékok. A játék legfőbb újdonsága az volt, hogy a többnyire négyszögletes építőelemek tetején „bütykök” helyezkedtek el, aljuk pedig lyukas volt.

 • Demcsák Zsuzsát a hideg sem zavarta, fürdőruhára vetkőzött – fotó

  Az ismert tévés Demcsák Zsuzsa szabadtéren ült be a jacuzziba, és erről természetesen fotó is készült. Demcsák Zsuzsát nem zavarta […]

 • Háromszázezres büntetést kapott a Honvéd

  A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága 300 ezer forintra büntette a Budapest Honvédot. Az MLSZ honlapjának beszámolója szerint a […]

 • bihar kincse tea Bihari füvek

  A bihari füves ember ősei már az 1800-as évek eleje óta gyógynövények gyűjtésével és népi gyógyászati alkalmazásaival foglalkoztak. Ion Bonchis tudása őseitől származik.