Szakszervezeti jogok sárba tiprása a FŐKEFE Kft-nél

Az alábbi sajtóközleményt a Multinacionális Dolgozók Szakszervezete adta ki a mai napon:


Szakszervezeti jogok totális sárba tiprása a FŐKEFE Közhasznú Nonprofit Kft-nél

A többségében megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató állami társaságnál képviselettel rendelkező Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete (MCDSz) a mai napra három tisztségviselője részére a vonatkozó jogszabályok szerint írásban kérte, hogy a Laky Adolf utcai telephelyre beléphessenek érdekképviseleti tevékenységük ellátása céljából. E jogot a szakszervezetek részére a Munka Törvénykönyve biztosítja. Ma reggel 08:30-kor az MCDSz-es képviselők megpróbáltak belépni a telephelyre, de ezt a társaság munkáltatója hatalmi erővel akadályozta meg, ugyanis három fő tartóztatta és szólította fel távozásra őket arra hivatkozással, hogy felsőbb utasításra nem engedik meg a belépésüket, viszont ennek részleteit a vagyonvédelmi személyzet már nem indokolta.

Álláspontunk szerint a munkáltató elfogadhatatlan és súlyosan jogsértő intézkedése csupán az MCDSz érdekképviseleti tevékenységének korlátozására irányult, konkrétan arra, hogy a mai napra meghirdetett, Laky Adolf utcai seprű- és kefegyártás tevékenység kiszervezésével és az üzemek bezárásával összefüggő munkaszerződés módosítások kiosztása során szakszervezetünk ne nyújthasson jogi segítséget az érintett, többségében súlyos fogyatékkal élő dolgozók részére, akik határozottan nem kívánnak másik telephelyen dolgozni.

A munkáltató kirúgással fenyegeti a munkavállalókat arra az esetre, ha nem írnák alá a munkaszerződés módosítást.

Az MCDSz az ügy kapcsán az illetékes minisztériumokhoz, hatóságokhoz, jogvédő szervezetekhez és nemzetközi szervezetekhez fordult. A szociális érdekeik biztosítására a tagság sztrájk meghirdetését fontolgatja.

 • Minden második orosz nagyhatalomnak tekinti hazáját

  Az oroszok 49 százalékának meggyőződése, hogy Oroszország megőrizte nagyhatalmi státusát – derült ki a VCIOM állami közvélemény-kutató intézet hétfőn nyilvánosságra […]

 • Lomtalanításból műalkotás Star Wars lomtalanításból

  Gabriel Dishaw lomtalanításokra jár és antikváriumokban vásárol olyan termékeket, melyeket más nem venne meg. Újrahasznosítás céljából gyűjti a szemetet.

 • Krisz Rudolf Sakk Krisz Rudolffal! | Magyar zene

  A Rudiból Rudolffá komolyodott előadó mára már gyakorlatilag két generáció kedvence lett, ugyanis gyakran megtörténik, hogy olyan tinik hallgatják ma a dalait, akik szülei is jól ismerték egykor az énekest.

 • Vádat emelnek a Magyar Nemzeti Arcvonal ügyében

  Vádat emel a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) nevű szervezet ügyében hétfőn a Fővárosi Főügyészség – közölte a fővárosi főügyészhelyettes az […]