Szakszervezeti jogok sárba tiprása a FŐKEFE Kft-nél

Az alábbi sajtóközleményt a Multinacionális Dolgozók Szakszervezete adta ki a mai napon:


Szakszervezeti jogok totális sárba tiprása a FŐKEFE Közhasznú Nonprofit Kft-nél

A többségében megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató állami társaságnál képviselettel rendelkező Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete (MCDSz) a mai napra három tisztségviselője részére a vonatkozó jogszabályok szerint írásban kérte, hogy a Laky Adolf utcai telephelyre beléphessenek érdekképviseleti tevékenységük ellátása céljából. E jogot a szakszervezetek részére a Munka Törvénykönyve biztosítja. Ma reggel 08:30-kor az MCDSz-es képviselők megpróbáltak belépni a telephelyre, de ezt a társaság munkáltatója hatalmi erővel akadályozta meg, ugyanis három fő tartóztatta és szólította fel távozásra őket arra hivatkozással, hogy felsőbb utasításra nem engedik meg a belépésüket, viszont ennek részleteit a vagyonvédelmi személyzet már nem indokolta.

Álláspontunk szerint a munkáltató elfogadhatatlan és súlyosan jogsértő intézkedése csupán az MCDSz érdekképviseleti tevékenységének korlátozására irányult, konkrétan arra, hogy a mai napra meghirdetett, Laky Adolf utcai seprű- és kefegyártás tevékenység kiszervezésével és az üzemek bezárásával összefüggő munkaszerződés módosítások kiosztása során szakszervezetünk ne nyújthasson jogi segítséget az érintett, többségében súlyos fogyatékkal élő dolgozók részére, akik határozottan nem kívánnak másik telephelyen dolgozni.

A munkáltató kirúgással fenyegeti a munkavállalókat arra az esetre, ha nem írnák alá a munkaszerződés módosítást.

Az MCDSz az ügy kapcsán az illetékes minisztériumokhoz, hatóságokhoz, jogvédő szervezetekhez és nemzetközi szervezetekhez fordult. A szociális érdekeik biztosítására a tagság sztrájk meghirdetését fontolgatja.

 • Mediátor képzés Mit jelent a mediátor ?

  A mediátor képzésen megszerzett ismeretek, kommunikációs technikák alkalmazhatók egyszerűbb családi, párkapcsolati konfliktusok feloldására is.

 • Lányi Lala a Toppon Lányi Lala a Sztárportréban

  Most tart ott az élete, ahol akkor tartott volna, ha nem kezd el hivatásszerűen a zenéléssel foglalkozni.

 • Bark csónak Mekkora csónak kell horgászáshoz

  Ha horgászásra szeretnénk venni egy csónakot, akkor saját tapasztalatom szerint az egyszemélyes csónakok egy embernek kicsik.

 • Tesco Állást hirdet a Tesco, de…

  A Tesco esetében azonban előfordul, hogy még két hónap után sem sikerül a már szóban felvételt nyert dolgozónak munkaszerződést kapnia.