Zöldségek és gyümölcsök tartósítása

Zöldség tartósításMiért is fontos, hogy milyen technikával történik a zöldségek és gyümölcsök tartósítása?

A bioaktív anyagok jellemzően kis mennyiségben vannak jelen az élelmiszereinkben. Ilyen bioaktív anyagok a vitaminok, antioxidáns anyagok, ásványi anyagok, egyes fehérjék, telítetlen zsírok és élelmi rostok.

Számos epidemiológiai vizsgálatban mutatták ki a növényi alapú étrend szív- és érrendszeri betegségekben és a rákos megbetegedések megelőzésben kifejtett védő hatását. Ezt a hatást a bennük található bioaktív vegyületeknek tulajdonítják. A zöldségek és gyümölcsök tele vannak antioxidáns anyagokkal, s nekik köszönhetik ezen egészségre kifejtett kedvező hatásukat.

Zöldség tartósításAz élelmiszerek sütése, főzése, szárítása, és általában véve feldolgozása során köztudott, hogy veszíthetnek ezekből az értékes komponensekből, csökkenhet a vitamintartalmuk, ásványianyag tartalmuk egyaránt. Vajon minden vitamin, ásványianyag mennyisége csökken a különböző tartósító eljárások során? És milyen bioaktív anyagok azok, amelyek stabilan megmaradnak a különböző feldolgozási eljárások viszontagságai mellett?

A legkíméletesebb tartósítási eljárásnak a LIOFILIZÁLÁS, azaz a fagyasztva szárítás bizonyult. A liofilizált zöldségek, gyümölcsök beltartalmi értéke marad a legmagasabb a különböző tartósító eljárások során. Ezért van az, hogy a liofilizált gyógygombák beltartalmi értéke is kiemelkedő, így ha liofilizált gyógygombát fogyasztunk, biztosak lehetünk benne, hogy sok értékes tápanyagot tudunk bejuttatni szervezetünkbe.

A liofilizálásról további fontos információkat tudhatnak meg Gombakiraly.hu weboldalonkon.

Link:http://gombakiraly.hu/miert-jok-az-elelmiszerekben-levo-bioaktiv-anyagok/

 • Vass Gábor színművész A Sztárportréban Vass Gábor színművész!

  “Egészen komolyan vehetően szegény család sarja vagyok, tehát ha jól emlékszem Anyám első ötletére villanyszerelő akartam lenni, mert akkor gyorsan kereső ember lehetek.”

 • Sugarloaf zenekar Új Sugarloaf dal

  Nkuya Sonia és zenekara új dallal lepte meg közönségét, amelyhez hamarosan ismét forog egy videó.

 • Ikrek fürdése A legaranyosabb videó

  Újszülött ikrek ölelik egymást egy nyugtató fürdőzés alkalmával. A videót már az első héten több mint 6 millióan nézték meg.

 • Csordás Tibor Molnár Szabolccsal Csordás Tibor riport

  Csordás Tibornak nagy türelme van. Azt mondja, akár fát is lehet vágni a hátán. Az előadótól a közönség továbbra is a latinos hangulatú dalokat várja, és ezeket meg is kapja.