Zöldségek és gyümölcsök tartósítása

Zöldség tartósításMiért is fontos, hogy milyen technikával történik a zöldségek és gyümölcsök tartósítása?

A bioaktív anyagok jellemzően kis mennyiségben vannak jelen az élelmiszereinkben. Ilyen bioaktív anyagok a vitaminok, antioxidáns anyagok, ásványi anyagok, egyes fehérjék, telítetlen zsírok és élelmi rostok.

Számos epidemiológiai vizsgálatban mutatták ki a növényi alapú étrend szív- és érrendszeri betegségekben és a rákos megbetegedések megelőzésben kifejtett védő hatását. Ezt a hatást a bennük található bioaktív vegyületeknek tulajdonítják. A zöldségek és gyümölcsök tele vannak antioxidáns anyagokkal, s nekik köszönhetik ezen egészségre kifejtett kedvező hatásukat.

Zöldség tartósításAz élelmiszerek sütése, főzése, szárítása, és általában véve feldolgozása során köztudott, hogy veszíthetnek ezekből az értékes komponensekből, csökkenhet a vitamintartalmuk, ásványianyag tartalmuk egyaránt. Vajon minden vitamin, ásványianyag mennyisége csökken a különböző tartósító eljárások során? És milyen bioaktív anyagok azok, amelyek stabilan megmaradnak a különböző feldolgozási eljárások viszontagságai mellett?

A legkíméletesebb tartósítási eljárásnak a LIOFILIZÁLÁS, azaz a fagyasztva szárítás bizonyult. A liofilizált zöldségek, gyümölcsök beltartalmi értéke marad a legmagasabb a különböző tartósító eljárások során. Ezért van az, hogy a liofilizált gyógygombák beltartalmi értéke is kiemelkedő, így ha liofilizált gyógygombát fogyasztunk, biztosak lehetünk benne, hogy sok értékes tápanyagot tudunk bejuttatni szervezetünkbe.

A liofilizálásról további fontos információkat tudhatnak meg Gombakiraly.hu weboldalonkon.

Link:http://gombakiraly.hu/miert-jok-az-elelmiszerekben-levo-bioaktiv-anyagok/

 • Miller Zoltán a Sztárportré műsorában Sztárportré Miller Zoltánnal

  Miller Zoltánra a Szomszédok című sorozatból is emlékezhetünk: Julcsi, azaz Ábel Anita párja lett.

 • seo - fullseo.eu Anti-SEO támadás

  Bár a Google ezt elvileg tagadja, teszteléseink bizonyítják, hogy hátrébb lehet sorolni a Google -ban oldalunkat anélkül, hogy ahhoz bármilyen […]

 • Ma este együtt láthatjuk Hosszú Katinkát és Shane Tusupot

  Csütörtök este rendezik az M4 Sport – Az Év Sportolója Gálát a Nemzeti Színházban. Fotó: Kovács Anikó/MTI A Nemzeti Sport Online […]

 • noni juice Tahitian noni juice

  A tahitian noni juice segítségével a fertőzésekkel is leszámolhatunk. Elpusztítja a baktériumokat, gombákat és vírusokat, természetes gyulladáscsökkentőként működik.