Zöldségek és gyümölcsök tartósítása

Zöldség tartósításMiért is fontos, hogy milyen technikával történik a zöldségek és gyümölcsök tartósítása?

A bioaktív anyagok jellemzően kis mennyiségben vannak jelen az élelmiszereinkben. Ilyen bioaktív anyagok a vitaminok, antioxidáns anyagok, ásványi anyagok, egyes fehérjék, telítetlen zsírok és élelmi rostok.

Számos epidemiológiai vizsgálatban mutatták ki a növényi alapú étrend szív- és érrendszeri betegségekben és a rákos megbetegedések megelőzésben kifejtett védő hatását. Ezt a hatást a bennük található bioaktív vegyületeknek tulajdonítják. A zöldségek és gyümölcsök tele vannak antioxidáns anyagokkal, s nekik köszönhetik ezen egészségre kifejtett kedvező hatásukat.

Zöldség tartósításAz élelmiszerek sütése, főzése, szárítása, és általában véve feldolgozása során köztudott, hogy veszíthetnek ezekből az értékes komponensekből, csökkenhet a vitamintartalmuk, ásványianyag tartalmuk egyaránt. Vajon minden vitamin, ásványianyag mennyisége csökken a különböző tartósító eljárások során? És milyen bioaktív anyagok azok, amelyek stabilan megmaradnak a különböző feldolgozási eljárások viszontagságai mellett?

A legkíméletesebb tartósítási eljárásnak a LIOFILIZÁLÁS, azaz a fagyasztva szárítás bizonyult. A liofilizált zöldségek, gyümölcsök beltartalmi értéke marad a legmagasabb a különböző tartósító eljárások során. Ezért van az, hogy a liofilizált gyógygombák beltartalmi értéke is kiemelkedő, így ha liofilizált gyógygombát fogyasztunk, biztosak lehetünk benne, hogy sok értékes tápanyagot tudunk bejuttatni szervezetünkbe.

A liofilizálásról további fontos információkat tudhatnak meg Gombakiraly.hu weboldalonkon.

Link:http://gombakiraly.hu/miert-jok-az-elelmiszerekben-levo-bioaktiv-anyagok/

 • Lomtalanítás Budapesten Jön a jó idő, jöhet a lomtalanítás

  A legtöbb közterület fenntartó már nyilvánosságra hozta az évi ingyenes lomtalanítások időpontjait. Budapesten a következő kihelyezési időpontok az alábbiak:

 • Nemcsak a 20 éveseké!

  Kedvezmények, árengedmények, speciális csomagok és szívélyes fogadtatás várja az élet szépségeire nyitott ezüstkorú kirándulókat, örökifjú vendégeket Dél-Dunántúlon.

 • 5 legjobb étel a rák ellen

  ABrokkoli: az egyik legjobb növényünk a rák elleni harcban. A brokkoli tele van sulfroraphane-nal, amely serkenti azoknak az enzimeknek a termelését, amelyek gátolják a tumorok növekedését,

 • Az illem a korral, és korszakokkal sokat változik.

  Zoltán Erika autóvezetés közben is igyekszik megadni a tiszteletet. Amennyiben egy ismert ember szabályokat szeg, azzal magára tudja haragítani az embereket