Egy repülőgép belsejét alakították ki a tanteremben

Europe Crew Academy Folytatódik a stewardess-képzés Zuglóban

Egy valódi repülőgép alkatrészeit felhasználva alakítottak ki tantermet a Europe Crew Academy bázisán Zuglóban. A nemzetközileg is elismert képzést sikeresen elvégzők biztos álláslehetőséghez juthatnak.

Az Europe Crew Academy szakemberei évek óta foglalkoznak légiutas-kísérő képzéssel. A képzésben részt vevő oktatók nemcsak elméleti, hanem gyakorlati munkatapasztalattal is rendelkeznek, különböző pozíciókban tevékenykedtek, tevékenykednek a légiközlekedésben. Eddigi képzések sikeressége miatt az ECA vezetői úgy döntöttek, hogy megújult formában, az Európai Unió előírásainak megfelelően, a légiutas-kísérő képzést továbbra is folytatni kívánják. Az új képzési forma kialakításával lehetőséget kívánnak nyújtani a Légiutas-kísérő Tanúsítvány megszerzéséhez. Képzési rendszerük a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalának engedélyével került bevezetésre. A tanfolyam elvégzése után, az NKH-LH-nál kerül sor a záróvizsgára. A záróvizsgát sikeresen teljesítők az EU-s normatíváknak megfelelő Légiutas-kísérő Tanúsítványt (CC Attestation) kapnak a hatóságtól.

Miért válasszunk felhők feletti hivatást?

Tanulás repülőben, utazás a világban – légiutas kísérőnek tanulni igazi hivatás, mely nemcsak az világ megismerésének előnyével jár, de komoly alkalmazkodóképességet és fegyelmet követel. A légiutas kísérő képzés feltételeiről és a szakma lehetőségeiről a Europe Crew Academy vezetője, Papp András mesélt a lehetőségekről.

Milyen személyiségeknek ajánlják ezt a szakmát?

Extrovertált, csapatban gondolkodó, csapatmunkára alkalmas, szabálykövető, magabiztos, barátságos, kommunikatív, kellő önismerettel rendelkező, jól terhelhető személyiségeknek ajánlott ez a szakma.

Stewardess-képzésMilyen feltételei annak, hogy valaki légiutas-kísérő legyen?

Betöltött 18. életév, repülőorvosi vizsgálaton alkalmasnak minősített személy, rendelkezzen érettségivel, legyen hatékony a kommunikációja magyar és angol nyelven szóban és írásban. Vannak a megjelenésre vonatkozó előírások is: látható helyen ne legyen a jelöltön tetoválás, piercing, valamint testtömeg indexe az életkorának megfelelő legyen. Egyes légitársaságok pedig még a jelöltek minimum-maximum magasságát is meghatározzák.

Milyen környezetben tanulhatnak a Europe Crew Academy diákjai?

Tantermünkbe beépítésre került egy Airbus A320-as repülőgépbelső, a gép első konyhaeleme, egy légiutas-kísérő állomás. Ezáltal a termünk alkalmassá vált egyes vészhelyzeti szituációk szimulálására, és a fedélzeti kiszolgálási folyamat bemutatására és gyakorlására.

Milyen előnyükkel jár ez a hivatás?

Igen, valóban hivatásról beszélünk. Aki ezt választja egy folyamatosan fejlődő iparágban helyezkedik el. Mivel állandóan mozgásban van a megismerkedhet számára ismeretlen kultúrákkal és néha több napon keresztül a bázisrepülőtértől távoli helyen tud tartózkodni. A fizetések a teljesített utak számának arányában alakulnak, de mindenképpen átlag felettiek. Bizonyára némi hátránya is van az állandó utazásnak. Talán az, hogy eltérő időpontokban kell munkára jelentkezni, például amikor azon a helyen, ahol akklimatizálódott a légiutas-kísérő, éjszaka van, amikor mások pihennek, neki dolgoznia kell. Az ünnepnapok és hétvégék sem tervezhetőek magától értetődően a folyamatos munkavégzés miatt.

Másfél hónaposak a kurzusaikon milyen tudást tudnak elsajátítani a diákok?

Elméleti és gyakorlati ismeretekből álló alapképzésünk teljes időtartama 120 óra, ami alatt tíz tantárgyat oktatunk. Az a hallgató, aki folyamatosan tanul és fejleszti magát a képzés során, nálunk belső vizsgát tehet. Megfelelő átlag megszerzésekor, lehetősége nyílik a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium-Légügyi Hatóságánál vizsgázásra. Amennyiben itt is sikert ér el, kérelmezheti a Hatóságnál a légiutas-kísérő engedély – „Attestation” – kiadását.

A végzős hallgatók hol tudnak elhelyezkedni?

Személyes kompetenciáiktól függően bármely légitársaságnál el tudnak helyezkedni (például a Qatar Airways és WizzAir). A légiközlekedés folyamatosan fejlődő iparág, mely állandó munkaerő utánpótlást igényel. Cégünk hét éve foglalkozik légiutas-kísérő képzéssel, ebből két éve van engedélyünk az EU-s normatívák szerinti oktatásra.

Infó:

Europe Crew Academy: europecrewacademy.com

Europe Crew Academy – Facebook: facebook.com/europecrewacademy/

Ocean Productions: oceanproduction.hu/