Nemzetközi kampányt indított egy magyar szakszervezet

hodlmayer - szakszervezetKezdenek kiállni a dolgozók a jogaik mellett. Ennek egyik alapvető feltétele, hogy szakszervezetbe tömörüljenek és aktívan kiálljanak saját érdekeik mellett, szolidaritást vállalva egymásért. Ugyanakkor Magyarországon a rendszerváltást követően a legtöbb érdekvédelmi vezető nem ismerte fel mi is az igazi teendője, hiszen az előző rendszerben nem volt valódi mozgalom. A dolgozók sem látták értelmét a tömörülésnek.

A munkaadók egyrészt kihasználják a dolgozók tehetetlenségét, másrészt ők sem készültek fel rá, hogy mit is kellene kezdeni egy szakszervezettel. Sok vezető nem tudja hogyan kell tárgyalni a dolgozók képviselőjével, nincs kellő kommunikációs tapasztala e téren, és rosszul méri fel a humán erőforrás szerepét cége versenyképességében. Nem értik, hogy a szakszervezet nem ellenük van.

Mára egyértelművé vált, hogy a dolgozók csak közösen fellépve lehetnek képesek a tisztességes bért elkérni munkájukért és egymásért kiállva tudják érvényesíteni jogaikat. Ehhez olyan szakszervezet kell, mely függetlenként és a lehető legnagyobb szakértelemmel és elhivatottsággal biztosítja a megfelelő hátteret.

A Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete (MCDSz) már többször bizonyított megvédve tagjait akár bíróság előtt is, és lefolytatva sikeres bértárgyalásokat. Vannak azonban más eszközök is melyeket ha kell igénybe vesz, ahogy tette most is.

Az MCDSZ nemzetközi kampányt indított annak érdekében, hogy a Hödlmayr állítsa vissza egy (szerintük jogtalanul elbocsájtott) dolgozójának munkaviszonyát és állapodjon meg a szakszervezettel a tisztességes bérezés feltételeiről. A kampány lényege, hogy mindazok akik fontosnak tartják a munkavállalók jogait egy honlapon keresztül E-mailt küldhetnek a  Hödlmayr vezetőinek, kifejezve szolidaritásukat és hangot adva felháborodásuknak. Már az első napon kétezren csatlakoztak a kampányhoz és küldtek levelet.

MCDSz honlap: szakszervezet

Kampány oldal: labourstartcampaigns.net