Nőszervezetek a női egyenjogúság ellen

Idén áprilisban Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezete ügyvivő testületének tagja magánemberként kezdeményezett népszavazást arról, hogy a nőkhöz hasonlóan a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak-e 40 év munka után. A nőknek erre mintegy fél évtizede van lehetőségük.
Nyugdij40 népszavazásAz ügyben magánszemélyek és nőszervezetek nyújtottak be két alkotmányjogi panaszt az Ab-hez, melyben támadták a népszavazást megengedő kúriai döntést.
A nőszervezetek ezzel gyakorlatilag elismerték, hogy a nők különlegesebb bánásmódot igényelnek, lévén a gyengébbik nemhez tartoznak. Ez legalizálja azt a rossz munkáltatói gyakorlatot is miszerint a nők kevesebb bért kapnak ugyanazon munkáért.
Be kell látnunk, hogy a nők valóban különlegesebb bánásmódot igényelnek, nem várható el tőluk ugyanaz mint a férfiaktól. A családok  szempontjából is fontos, hogy a nők megkapják (az egyébként az alaptörvényben őket jogilag is megillető) fokozott védelmet. Ugyanakkor el kell fogadnunk, hogy éppen a nők védelme és terhelhetősége miatt a munkaadók is különbséget tehetnek férfi és női munkavállaló között.