Vácziné Bergendi Nikoletta vagyok, Töltéstaván élek. Tanulmányaim nagy részét művészeti intézményekben töltöttem. Jelenlegi tevékenységemhez fűzve grafikus végzettségemet emelném ki. A szakmában nem dolgoztam, a művészet művelése hobbiként van jelen az életemben.

Kezdetben leginkább csak rajzoltam és festettem.

Kiállítások, amiken részt vettem:

2003– Barabás festő – és rajzstúdió kiállítása

2004 – Bányász Képzőművész kör alkotótáborának záró tárlata, Gyenesdiás

2006 – Tanáraimnak szeretettel, Kerékteleki – önálló kiállítás

Az írás is gyakran foglalkoztatott. Általános iskolában kezdtem el papírra vetni gondolataimat a világról. Főiskolai éveim alatt Mert jól csak címmel szerkesztettem egy kötetet kortárs verseimből, mellyel művészeti ösztöndíjat nyertem. (Szombathely)

Ahogy teltek az évek egyre inkább vonzott magához a népi mesterségek és néphagyományaink világa. A kézművesség és az népi tudás anyag aztán valahol összetalálkozott a fejemben és elkezdtem jeles napi tematikákat összeállítani gyerekeknek.

A jeles napi tematikákat pedig követték a népi témájú verseim és meséim. Célom, hogy a gyermekeken keresztül visszacsempésszem az emberek életébe a népi tudást, ismereteket.

Írásaim saját magam illusztrálom. Rajzaimban keresem az egyszerűséget, a formák és színek legjellegzetesebb megnyilvánulásait. Sajátos nyelvezetre fordítva próbálom visszaadni a népi formakincseket. Más írók műveit is szívesen illusztrálom.

Megjelent írásaim a következő helyeken olvashatók:

MeseLes https://meseles.hu/

Holnap magazin https://holnapmagazin.hu/index.php

A történetek mágiája https://www.facebook.com/A-T%C3%B6rt%C3%A9net-M%C3%A1gi%C3%A1ja-108443804198106/

Pityer műhely https://www.facebook.com/vbnikoletta/?modal=admin_todo_tour (saját FB oldal)

Sebő Ferenc szavaival búcsúzom:

„A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!”

Képeimen népi témájú verseim, meséim illusztrációit láthatják.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!hagyományőrzés.eu >>